Normal_bed_slapen

Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder had in 2018 slaapproblemen. Bij arbeidsongeschikten lag dat aandeel meer dan twee keer zo hoog. Zij worden door de slaapproblemen ook het vaakst belemmerd in hun functioneren. Dit meldt CBS. 

Van de 25-plussers die aangeven dat ze arbeidsongeschikt zijn, meldt 58 procent geen goede nachtrust te hebben. Van de werkenden meldt 19 procent slaapproblemen, juist onder het landelijk gemiddelde.

Belemmerd in het dagelijks functioneren

Arbeidsongeschikten worden ook het vaakst belemmerd in het dagelijks functioneren. Het gaat dan bijvoorbeeld om verminderde concentratie, vergeetachtigheid of een slecht humeur. Van de slechte slapers die arbeidsongeschikt zijn, meldt 81 procent zulke belemmeringen. Bij andere groepen, bijvoorbeeld werkenden, vrijwilligers, huisvaders- en moeders of gepensioneerden, ligt dat percentage veel lager.

Geestelijke gezondheid, aandoeningen en pijn

Geestelijke gezondheid, langdurige aandoeningen en pijn blijken samen te hangen met de gemelde slaapproblemen. Mensen met psychische problemen hebben een drie keer hogere kans op slaapproblemen dan anderen. Het hebben van vier of meer langdurige aandoeningen verhoogde de kans op slaapproblemen met 2,5. Ook personen met pijn hebben een 1,8-keer hogere kans op slaapproblemen.

Arbeidsongeschikten zijn ook vaker geestelijk ongezond en melden meer langdurige aandoeningen en pijn. Als hiervoor wordt gecorrigeerd, is nog steeds de kans groter dat ze slaapproblemen hebben.

Met dit onderzoek kan niet worden vastgesteld of aandoeningen, pijn en een minder goede psychische gezondheid slaapproblemen veroorzaken of dat deze juist veroorzaakt worden door slaapproblemen. 

Door: Nationale Zorggids