Normal_bevalling_verloskunde

Demonstranten in Lelystad eisten deze week de terugkeer van een volwaardige spoedeisende hulp en acute verloskunde in het St Jansdal. Het ziekenhuis zegt deze zorg niet te kunnen leveren en verantwoordelijk zorgverkenner Bas Leerink onderstreept dat statement. Hij stelt dat het onverantwoord zou zijn om de afdelingen acute verloskunde en spoedeisende hulp te heropenen. Dit meldt Omroep Flevoland. 

Onverantwoord omdat er onvoldoende gespecialiseerd personeel en verloskundigen beschikbaar zijn in de regio. Al voordat de IJsselmeerziekenhuizen, waaronder MC Zuiderzee in Lelystad, failliet gingen, was er sprake van personeelstekorten.

Leerink, die door minister Bruno Bruins voor Medische Zorg is aangesteld als verkenner, stelt bovendien dat de geëiste zorg te duur is. Het is niet dat St Jansdal de afdelingen niet wil openen, maar ziet simpelweg dat er geen verantwoorde manier is om dat te doen.

Burgemeester Ina Adema snapt niet waarom acute verloskunde en SEH eerst wel mogelijk waren en nu, sinds de overname door het St Jansdal, niet meer. “Mij is niet duidelijk geworden waarom dat nu niet zou kunnen. Naar mijn mening zou een 24-uurs spoedpoli wel mogelijk moeten zijn. Nu al berusten in het standpunt van ‘er komt nooit meer wat bij’ kunnen wij niet.”

Door: Nationale Zorggids