Normal_umcg__groningen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een man op zijn sterfbed toegestaan om afscheid te nemen van zijn geliefde hond. Hoewel het niet zo vaak gebeurd, mag een patiënt in sommige gevallen afscheid nemen van  het huisdier. Dat was ook onlangs het geval, zo bleek uit een bericht van UMCG op Facebook. Omdat de man en zijn hond een echte twee-eenheid waren, is er een mogelijkheid gecreëerd om afscheid te nemen. Dit meldt RTL Nieuws.

Afscheid nemen van een dierbare is lastig, zo ook voor huisdieren. De hond was aanwezig bij de reanimatie van de man en zijn baasje is zo uit zijn leven gerukt. Toen bleek dat er geen behandelopties waren en de man zou komen te overlijden, mocht de hond mee naar het ziekenhuis om afscheid te nemen van zijn trouwe baasje.

“Hij is daar rustig gaan liggen. We zagen dat de hond na een tijdje via de schoot van de partner van het bed afstapte”, aldus verpleegkundige Carla Veldhuis. “Het was duidelijk: hij heeft afscheid genomen.” Het afscheid vond enkele weken geleden al plaats en is onlangs door het ziekenhuis op Facebook gedeeld, met toestemming van de familie.

Zorgen om hygiëne

Een afscheid als deze wordt maar sporadisch aangeboden omdat ziekenhuizen bang zijn voor problemen met hygiëneregels. Het gaat daarbij niet alleen om de kamer waar de patiënt in verblijft, maar ook om andere patiënten die op de intensive care verblijven. Daarnaast moet de hond een stuk door de gangen van het ziekenhuis lopen, waar ook andere mensen langs komen. “Soms moet je afwegingen maken wat belangrijk is en we vinden dit, ook voor andere patiënten, erg belangrijk.”

Door: Nationale Zorggids