Normal_laboratory-2815641_960_720

KWF Kankerbestrijding kent ruim 34 miljoen euro toe aan 57 nieuwe kankeronderzoeksprojecten. De projecten beslaan de gehele breedte van de kankerbestrijding: van vroege opsporing van kanker tot chirurgische innovaties en van korte vooronderzoeken tot grootschalige landelijke samenwerkingsverbanden. De toegekende onderzoeken gaan in 2020 van start. Dit meldt KWF. 

Goed vertegenwoordigd in deze financieringsronde zijn onderzoeken gericht op vroege opsporing van kanker. Zo ontwikkelt professor Ariane Briegel van de Universiteit Leiden een biosensor voor neuroblastoom, een vorm van kanker die vooral jonge kinderen treft. De biosensor is een apparaat dat in urine de aanwezigheid van bepaalde verdachte moleculen aantoont.

Momenteel gebeuren dergelijke urinetests in het laboratorium, wat kostbaar en tijdrovend is. De biosensor geeft snel uitsluitsel, wat het apparaat geschikt maakt voor screening bij kinderen die symptomen vertonen én om het effect van de behandeling bij patiënten te volgen. Dit project moet uitwijzen of deze methode haalbaar is.

Opsporing darmkanker

Dat geldt ook voor het onderzoek van Annemarie Boleij, aan het Radboudumc. Ze wil bijdragen aan betere opsporing van darmkanker. Bij een kijkonderzoek (coloscopie) komt het voor dat voorlopers van darmkanker worden gemist. Door de aanwezigheid van bepaalde bacteriën op poliepen in beeld te brengen, verwacht Boleij zichtbaar te maken welke voorlopers een grote kans hebben om uit te groeien tot darmtumoren.

Deze beide onderzoeken worden, net als dertien andere projecten, gefinancierd uit de opbrengsten van Alpe d’HuZes 2019. De vijftien projecten verdelen in totaal ruim 6,3 miljoen euro.

Augmented reality op de OK

Chirurgie is sinds jaar en dag de meest kansrijke behandelmethode om een tumor volledig te verwijderen. Toch valt er nog winst te boeken: zo is voor chirurgen tijdens een operatie niet altijd even duidelijk zichtbaar welk weefsel kwaadaardig is.  In de praktijk komt het dan ook wel eens voor dat tumorweefsel achterblijft, of per ongeluk belangrijk gezond weefsel, zoals zenuwen, worden geraakt. Prof. Theo Ruers van het Antoni van Leeuwenhoek wil dit probleem oplossen met augmented reality.

Een ander onderzoek binnen het AvL dat geld krijgt is het onderzoek naar de behandeling van baarmoederhalskanker. Met een nieuwe aanpak wil ze de kans vergroten dat patiënten met een kinderwens zwanger kunnen worden en hun zwangerschap voldragen.

Bekijk hier de lijst van alle 57 kankeronderzoeken die geld krijgen van KWF.

Door: Nationale Zorggids