Normal_rss_entry-214962

Het aantal keren dat een medicijn in Nederland tijdelijk of definitief niet leverbaar was, is vorig jaar bijna verdubbeld. Het aantal meldingen over tekorten liep vorig jaar op naar 1492 tegenover 769 in 2018, meldt KNMP Farmanco op basis van eigen onderzoek.

"Het zijn duidelijke cijfers. Patiënten, apothekers en andere zorgverleners hebben hier dagelijks enorme hinder van", zegt voorzitter Aris Prins van de apothekersorganisatie KNMP.

Medicijntekorten

In het oog springende tekorten in 2019 waren onder meer crèmes, zalven en lotions voor huidaandoeningen, bloeddrukverlagers en geneesmiddelen voor behandeling van maagklachten. De oplopende tekorten komen onder meer door problemen met productie, distributie en kwaliteit. Ook economische redenen kunnen een rol spelen. Zodra de productie na een tekort weer op gang komt, staat Nederland achteraan de rij. Door de lage prijzen voor fabrikanten en het beperkte inwoneraantal is Nederland geen aantrekkelijk afzetgebied.

IJzeren voorraden

De KNMP komt met een aantal ideeën om de tekorten aan te pakken. De organisatie omarmde vorig jaar al het plan van de minister van Volksgezondheid om buffers, zogenoemde ijzeren voorraden, aan te leggen. Ook wil de organisatie de productie van geneesmiddelen terughalen naar Europa. "In beide gevallen vergt dat investeringen", zegt Prins. "En het kost ook tijd. Het aanleggen van ijzeren voorraden kan binnen een paar jaar worden geregeld. Het produceren in Europa vraagt om meer geduld. De beweging richting China en India werd eveneens niet op een dag gemaakt. We zijn nu erg afhankelijk geworden van deze verre landen.’’

Volgens de KNMP stijgen de tekorten al sinds 2010. Op de website van de KNMP staat een overzicht van alle medicijnen waar een tekort aan is

Door: ANP