Kankerpatiënten kunnen veilig naar ziekenhuis

Patiënten met kanker kunnen veilig naar een ziekenhuis ondanks de coronacrisis. Om deze boodschap over te brengen, bellen medisch specialisten zelf met patiënten en huisartsen. Dit meldt de NOS.

De bedoeling is dat hiermee de zorg voor deze groep patiënten weer op gang komt. Veel mensen met kanker bezochten het ziekenhuis niet meer omdat ze bang waren besmet te raken met het coronavirus en omdat ze dachten dat artsen overbelast waren. 

Uitstellen planbare zorg leidde tot afzeggen afspraken 

Wouter van der Horst, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ): "Toen het duidelijk werd, weken geleden, dat er veel druk op de intensive cares zou komen, gaf men met alle goede bedoelingen het signaal af dat de planbare zorg op de tweede plaats kwam. Maar voor de rest was de boodschap: kom niet, want de zorg is er niet. Daarmee kregen veel mensen het idee dat ze maar beter niet naar het ziekenhuis konden gaan."

Met name bij huidkanker is het extra belangrijk om geen afspraak te missen. Bij een melanoom kunnen bijvoorbeeld snel uitzaaiingen optreden. Vooral ouderen treft deze vorm van kanker en juist zij blijven nu weg uit ziekenhuizen. 

Door: Nationale Zorggids