Psychische bijwerkingen anticonceptiepil

De psychische bijwerkingen van de anticonceptiepil zullen in een gesprek met de huisarts meer aandacht krijgen. Tot nu toe bespraken huisartsen met vrouwen voornamelijk eventuele lichamelijke klachten bij het gebruik van de pil, terwijl vrouwen soms ook psychische klachten melden. Daarom is besloten de richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) te herzien. Dit meldt de Volkskrant. 

De anticonceptiepil heeft bijwerkingen, zoals een hoger risico op trombose en een iets hoger risico op borstkanker. In de nieuwe richtlijn wordt huisartsen geadviseerd om ook de psychische bijwerken te bespreken. Als een vrouw drie maanden aan de pil is, wordt dit met de huisarts geëvalueerd. In de checklist die de huisarts hiervoor gebruikt, staan nu ook vragen over eventuele depressieve klachten en seksueel verlangen. 

Psychische bijwerkingen van de pil

Huisartsen kregen hier eerder al vragen over van vrouwen en raadden deels zelf al aan om het in de richtlijn op te nemen. In de bijsluiter van de pil staan ook de psychische effecten ervan genoemd: 1 op de 100 vrouwen ervaart psychische klachten. 

Meldingen over psychische bijwerkingen van de pil

Bijwerkingencentrum Lareb kreeg 528 meldingen over de anticonceptiepil over 722 psychische bijwerkingen. De meest gemelde bijwerking is depressieve gevoelens (154 meldingen). Ook stemmingswisselingen worden veel genoemd (125 meldingen). Of de pil de oorzaak is van deze klachten, is niet bewezen. In Nederland gebruiken ongeveer 1,6 miljoen vrouwen hormonale anticonceptie, zo blijkt uit cijfers van apotheken.

Door: Nationale Zorggids