Normal_pexels-andrea-piacquadio-3807629

Nu de tweede coronagolf gaande is, is de druk op ziekenhuizen groot. Met de komst van het griepseizoen zal de druk erop alleen maar toenemen, waarschuwt Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie. Daarbij maakt het niet uit of de komende griepgolf klein of groot gaat zijn. Dit meldt Metro. 

De ziekenhuizen zullen volstromen met patiënten, die symptomen hebben die overeenkomen met corona. Dat betekent dat grieppatiënten en patiënten met andere virussen in de luchtweg ook in isolatie zorg moeten ontvangen. Vanwege het coronavrius staan de isolatieruimtes al onder druk, en dat wordt straks alleen maar erger, aldus Voss.

Zijn ziekenhuis, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen gaat binnenkomende patiënten binnenkort tegelijkertijd op corona en de griep testen. “Dat scheelt wat werk, omdat je maar een keer genetisch materiaal hoeft af te nemen. Aan de andere kant neemt ook het aantal mensen met een snotneus toe.”

Griepprik 

Bovendien is de verwachting dat mensen die corona én de griep hebben, met ernstigere klachten binnenkomen. Bij onder meer het Amsterdam UMC zijn daar grote zorgen over, omdat de reguliere zorg daar nu al afgeschaald wordt. Door zoveel mogelijk medewerkers een griepprik te laten halen, hoopt het ziekenhuis erger te voorkomen. Hoogleraar Voss hoopt  dat ook ouderen en andere kwetsbaren die een griepprik nodig hebben, deze dit jaar daadwerkelijk gaan halen. Tegelijkertijd lijkt het erop dat de coronamaatregelen er mede voor gaan zorgen dat dit griepseizoen milder gaat zijn dan voorgaande jaren.

Door: Nationale Zorggids