Normal_ziekenhuis_eten

Onderzoekers van het Radboudumc onderzochten de effecten van een uitgekiende preoperatieve eiwitrijke maaltijdservice aan huis op het behalen van de optimale voedingsinname. Uit dit onderzoek, gefinancierd door zorgverzekeraar CZ, blijkt dat drie weken lang zes eiwitrijke gerechten per dag de eiwitinname significant verbeterde. Dit meldt Radboudumc. 

Binnen de studie naar de maaltijdservice kreeg een groep preoperatieve patiënten drie weken lang zes eiwitrijke gerechten per dag, terwijl de controlegroep het eigen normale voedingspatroon volgde in aanloop naar de operatie.

Voedingsbehoefte 

Onderzocht werd of een thuisbezorgde eiwitrijke maaltijdservice de eiwitinname (die van belang is voor het behoud/verbeteren van de conditie) verbetert in vergelijking met het eigen voedingspatroon. De vergelijking was op een aantal punten: het behalen van de voedingsbehoefte (eiwit en energie), de conditie, patiënttevredenheid, complicaties en opnameduur. Patiënten met een geplande operatie op de afdelingen Orthopedie, Urologie, Gynaecologie of Algemene Heelkunde deden met de proef mee.

In de onderzoeksgroep was de eiwitinname ten opzichte van de behoefte significant verbeterd met 16 procent. Dit is een belangrijke voorwaarde voor de gezondheidstoestand en het herstel van de patiënt. Deze groep was ook meer tevreden over de presentatie van de maaltijden en had minder stress bij het bereiden ervan.

Door: Nationale Zorggids