Normal_pexels-pixabay-256262

Nanobiologische immuuntherapie mobiliseert het aangeboren immuunsysteem tegen kanker, zo blijkt uit een groot onderzoeksproject geleid door TU Eindhoven-onderzoeker Willem Mulder. Tot voor kort werd verondersteld dat het aangeboren immuunsysteem, de eerste verdedigingslinie van het lichaam, ziekteverwekkers niet in zijn geheugen opslaat. Baanbrekend onderzoek laat juist zien dat nanobiologische immunotherapie dat systeem kan trainen en helpen bij het uitschakelen van tumorcellen. De nieuwe aanpak is met succes toegepast in muizen met huidkanker. Dit meldt TU Eindhoven. 

Het immuunsysteem van de mens bestaat uit twee armen: het aangeboren immuunsysteem en het adaptieve immuunsysteem. De aangeboren variant zorgt voor een snelle reactie op een infectie en mobiliseert T-lymfocyten van het adaptieve immuunsysteem via de presentatie van antigenen die specifiek zijn voor de ziekteverwekker. De adaptieve variant bouwt op natuurlijke wijze of via vaccinatie een immunologisch geheugen op tegen ziekteverwekkers. Als gevolg daarvan kan het de noodzakelijke reacties oproepen om eerder aangetroffen ziekteverwekkers uit te schakelen.

Aangeboren immuunsysteem en getrainde immuniteit

Onderzoekers hebben lang verondersteld dat het aangeboren immuunsysteem geen geheugen bezit. Onderzoeker Mihai Netea van het Radboudumc heeft echter aangetoond dat dit systeem getraind kan worden, bijvoorbeeld door individuen te vaccineren met het BCG-vaccin tegen tuberculose. Hij toonde aan dat aangeboren immuuncellen een primitief geheugen kunnen verwerven door metabole en epigenetische veranderingen, waardoor deze cellen beter reageren.

Voor kankerbestrijding kan het therapeutisch induceren van getrainde immuniteit enorm gunstig zijn. “onze studie is een belangrijke stap vooruit voor zowel getrainde immuniteit als de behandeling van kanker, met een groot aantal mogelijke toepassingen:, zegt Mulder.

Door: Nationale Zorggids