Normal_rss_entry-292977

KWF Kankerbestrijding wil de kennis en ervaring binnen de organisatie inzetten voor de omwonenden van Tata Steel in IJmuiden. De stichting biedt aan te helpen met onafhankelijk onderzoek naar de schadelijkheid van de uitstoot van het staalcomplex bij de Noordzeekust.

"Wij hebben jarenlange ervaring op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Wij stellen ons netwerk en expertise graag ter beschikking om dit initiatief te steunen", aldus directeur Johan van de Gronden. "Wij willen net als de bewoners duidelijkheid over de oorzaak van de verhoogde longkankercijfers in de omgeving."

De GGD en het RIVM zouden gevoelig zijn voor de lobby van Tata Steel en daarom geen onderzoek willen doen naar de verhoogde kans op kanker en andere ziektes in de omgeving.

Drones en onderwaterrobots

Woensdag maakten de stichtingen IJmondig, Frissewind.nu en Schapenduinen, bekend dat ze zelf met drones en onderwaterrobots de uitstoot en lozingen gaan meten. Volgens voorzitter Jan de Jong van Stichting Schapenduinen zijn GGD en RIVM "een willige windvaan van de Tata Steel-lobby". Het staalbedrijf mag volgens De Jong alle uitstoot en lozingen zelf berekenen in plaats van (verifieerbaar) gecertificeerde metingen.

KWF liet donderdagavond weten in gesprek te zijn met de stichtingen om de samenwerking verder uit te werken.

Door: ANP