Medicijnenvoorraad van vijf maanden werkt averechts

De verplichte medicijnenvoorraad van vijf maanden wordt teruggebracht tot tweeënhalve maand. Een verplichte voorraad van vijf maanden zou een averechts effect hebben. Daarnaast is de Europese Commissie kritisch op het Nederlandse beleid. Dat meldt Skipr.

De zogeheten IJzeren voorraad, waarbij er een medicijnenvoorraad van vijf maanden moet zijn, blijkt niet goed te werken. Dit Nederlandse beleid is strenger dan het beleid in andere Europese landen. Het kan leveranciers afschrikken waardoor het medicijnenaanbod juist vermindert. Een ander nadeel is het grote risico op verspilling.

Europese Commissie

De Europese Commissie was kritisch over het Nederlandse beleid. De voorraadverplichting in Nederland zou de beschikbaarheid van medicijnen in andere Europese landen beïnvloeden.

Er wordt momenteel aan nieuw Europees beleid op dit gebied gewerkt, maar omdat het nog jaren kan duren voordat dit van kracht wordt, wil staatssecretaris Blokhuis de verplichte voorraad alvast terugbrengen naar tweeënhalve maand voor een “gelijker speelveld” in Europa. Deze beleidsregel zal op 1 juli 2022 in werking treden.

Door: Nationale Zorggids