Kaas Pepsels van Bolletje mogelijk gevaarlijk voor mensen met pinda-allergie

Supermarktketen Dirk waarschuwt voor Kaas Pepsels van Bolletje. De verpakking bevat mogelijk Pinda Pepsels in plaats van de kaasvariant. Mensen met een pinda-allergie worden afgeraden dit product te eten. Dit melden de NVWA en Stichting Voedselallergie.

Het gaat om de Bolletje Kaas Pepsels 115 gram die uitsluitend in de  Dirk werden verkocht met houdbaarheidsdatum (THT) 01-02-2024 en lotcode LO27770. Alle andere houdbaarheidsdata en lotcodes zijn veilig om te eten voor mensen met een pinda-allergie.

Pinda-allergie

De pinda is een berucht allergeen dat zelfs na een minimale hoeveelheid kan leiden tot ernstige reacties en is zelfs levensbedreigend. In Westerse landen hebben 0,5 tot 1 procent van de kinderen een pinda-allergie. Driekwart van hen groeit daar niet overheen.

De meest voorkomende klachten zijn huidproblemen en angioedeem. Soms hebben mensen ook last van luchtwegklachten. Pinda leidt het vaakst tot anafylaxie; een acute ernstige reactie die de ademhaling kan stokken en de bloedcirculatie in gevaar brengt.

Door: Nationale Zorggids
Afbeelding: Dirk