Normal_point3d-commercial-imaging-ltd-vwceyrg1w00-unsplash

Het Radboudumc doet dit jaar onderzoek tijdens de Nijmeegse 4Daagse naar uitdroging onder de wandelaars, met behulp van een slimme sensor in het toilet. Deze slimme toiletten waarmee de onderzoekers op grote schaal urine kunnen analyseren, zijn ontwikkeld door OnePlanet Research Center. De studie moet veel bruikbare data opleveren over uitdroging. Dit meldt het Radboudumc. 

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse doet het onderzoeksteam van het Radboudumc elk jaar onderzoek naar de gezondheid van deelnemers. Deze keer is OnePlanet erbij. Honderd Vierdaagse-deelnemers gaan na de wandelingen naar een slim toilet, onderdeel van het Smart Bathroom for Health-project van OnePlanet. Met een urinesensor in het toilet en een slimme bril worden op een simpele en automatische manier metingen gedaan om het hydratatieniveau van de deelnemers te bepalen. Dit zonder dat deelnemers iets anders hoeven te doen dan naar de wc te gaan.

Plasmedicatie en kleding

Onderzoeksleider en hoogleraar Integratieve fysiologie Maria Hopman: "Met deze toiletten kunnen we de urine van deelnemers aan twee van onze onderzoeken analyseren. Allereerst volgen we lopers die meedoen aan de studie naar de vochtbalans. Drogen mensen die plasmedicatie gebruiken eerder uit? Ook gebruiken we de slimme wc’s voor onze studie naar witte en zwarte kleding. We willen weten wat beter is tijdens inspanning in warme omstandigheden."

Hydratatieniveaus

De verwachting is de lage hydratatieniveaus te kunnen meten. Daardoor kunnen de onderzoekers goed bekijken hoe het slimme toilet in extreme situaties werkt. "Uiteindelijk is een ideale doelgroep voor het toilet bijvoorbeeld de oudere bevolking. Omdat bij hen de dorstprikkel vaak minder is, en uitdroging op de loer ligt. Wanneer iemand lang gedehydrateerd is kan dit uiteindelijk resulteren in verwardheid, urineweginfecties, of orgaan falen. Door mensen dagelijks te monitoren met dit toilet zou dat voorkomen kunnen worden. Denk aan inzet in de zorg, maar juist ook thuis, omdat je zo langere tijd data over je gezondheid kan genereren", aldus projectleider Esther Kho. 

Door: Nationale Zorggids