Normal_4976

RIJSWIJK (ANP) - Nederland zou best toe kunnen met minder ziekenhuizen, vindt Hans Wiegel. "Ik zie op bepaalde plekken, in steden, maar ook in sommige landelijke gebieden, soms wel twee of drie ziekenhuizen vlak bij elkaar liggen. Dan vraag ik mij af of dat erg efficiënt is", zegt de voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland in een interview met het AD van zaterdag.

Wiegel noemt als voorbeeld Leeuwarden, waar één van de drie ziekenhuizen overbleef. "Dat leverde een enorme besparing op, terwijl de zorg voor patiënten er niet onder leed."

Ook privéklinieken nemen en krijgen volgens Wiegel steeds meer ruimte. Hij vindt dat een goede zaak, omdat deze behandelcentra volgens hem vaak veel goedkoper werken dan reguliere ziekenhuizen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen reageert in de krant ontstemd op Wiegels suggestie, noemt deze "voorbarig en totaal niet beargumenteerd" en stelt dat minister Schippers (Volksgezondheid) zorg wil die "dichtbij de burger, toegankelijk en laagdrempelig" is.