Normal_1575
De werknemercentrales voor werknemers in de umc’s hebben de onderhandelingen voor een nieuwe CAO UMC opgeschort. Al eerder heeft de Orde van Medisch Specialisten (OMS) haar zorgen geuit over de cao-inzet van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU wil de bepalingen voor de universitair medisch specialisten drastisch verslechteren.

De cao-inzet van de NFU is onbegrijpelijk en leidt tot een teruggang in het inkomen. De onderhandelaars van de centrales hebben dan ook vastgesteld, dat het praten over deze voorstellen hun onderhandelingsmandaat ver te buiten gaat. Om die reden worden op korte termijn ledenvergaderingen in de umc’s georganiseerd.

Wat willen de umc’s?

De NFU stelt voor 2011 nog steeds geen enkele loonsverbetering voor. Daarnaast moet volgens de umc’s het salaris van universitair medisch specialisten bestaan uit een basissalaris met een toeslag voor ‘daadwerkelijk’ onregelmatig werken en eventueel een tijdelijke arbeidsmarkttoelage. Ze willen eveneens de excellentietoelage beëindigen en duidelijke grenzen en kaders aangeven bij de toelage verzwarende omstandigheden (TVO). Het werken tijdens avonden en het weekeinde zou als normale werktijd moeten worden beschouwd.

Ook de productiegebonden verlofdagen en studieverlofdagen willen de umc’s verlagen om de productiviteit te verhogen. Bovendien willen de werkgevers alle beschermingsbepalingen op basis van leeftijd schrappen, zoals de blijvende toelage verzwarende omstandigheden vanaf 60 jaar. De umc’s willen bovendien de mogelijkheid voor oudere universitair medisch specialisten om via het zogenaamd extra persoonlijk budget vrije tijd te kopen beperken.

Wat wil de OMS

De verslechteringsvoorstellen van de NFU moeten van de onderhandelingstafel. Daarnaast is een fatsoenlijke loonontwikkeling noodzakelijk. De inzet van de NFU is wat de OMS betreft dan ook onbespreekbaar.

Kom naar de ledenvergadering
Daarom organiseren de centrales ledenvergaderingen in alle UMC’s om de achterban te informeren en de mening te peilen. Deze ledenvergaderingen hebben slechts één doel: de NFU moet de huidige voorstellen intrekken voordat verder overleg kan plaatsvinden. De OMS roept alle universitair medisch specialisten op de bijeenkomst in hun umc bij te wonen. Er dient een duidelijk signaal te worden afgegeven aan raden van bestuur van de umc’s en de NFU.