Normal_5353

NIJMEGEN - Hoogleraar proefdierkunde Merel Ritskes-Hoitinga van het Centraal Dierenlaboratorium (CDL) van  het UMC St Radboud heeft gisteren uit handen van de Dierenbescherming de ‘Lef in het Lab-prijs’ ontvangen. De Dierenbescherming reikt jaarlijks aan de vooravond van Dierendag verschillende prijzen uit aan mensen en organisaties die hun nek uitsteken voor het dierenwelzijn.

Merel Ritskes-Hoitinga, tevens afdelingshoofd van het CDL, ontving de ‘Lef in het Lab-prijs’, omdat ze wereldwijd andere wetenschappers aanzet eerst systematisch literatuuronderzoek te doen voordat ze proefdieren inzetten. Zo kunnen nieuwe studies met minder proefdieren en/ of met beter proefdierwelzijn worden uitgevoerd. Het CDL heeft haar proefdiergebruik mede daardoor met 37 procent verminderd sinds 2005, terwijl de wetenschappelijke output onverminderd is gebleven.

Ritskes-Hoitinga: ‘We maken ons al jaren sterk voor vermindering van proefdieren. In 2006 hebben we het 3R Research Centre opgericht. Dat is een expertisecentrum voor proefdierkunde en de 3V’s: Verfijning, Vermindering en Vervanging van onderzoek met proefdieren. We helpen onderzoekers bij het verminderen en slimmer inzetten van proefdieren en focussen daarbij nu sterk op Systematic Reviews.’

Systematic Reviews zijn literatuurstudies die al het eerdere werk over een onderwerp op systematische wijze naast elkaar leggen en opnieuw analyseren. De studies leveren vaak zeer waardevolle inzichten op over het beste diermodel, met belangrijke voordelen tot gevolg. Zo stijgt de wetenschappelijke kwaliteit van het proefdieronderzoek, waardoor het beter te vertalen is naar de mens en nog meer bijdraagt aan de patiëntveiligheid.

Ritskes-Hoitinga: ‘Ik vind de Lef in het Lab-prijs’ een mooie erkenning en beloning. We blijven ons inzetten om Systematic Reviews ook in de proefdierkunde in te burgeren. Daarin is nog veel werk te verzetten. Dankzij deze reviews kunnen we, met minder dieren, sneller en meer kennis vergaren. Dit is ook van cruciaal belang voor de patiënt, want dierproeven gaan ook over mensenlevens.’

© Nationale Zorggids