Normal_5354

MAASTRICHT - Prof.dr. Herman Kingma, hoogleraar klinische vestibulologie en voorzitter van de Universiteitsraad, heeft de Ig Nobelprijs voor de natuurkunde gewonnen.
 
Hij onderzocht met vijf Franse collega’s waarom discuswerpers wel, maar kogelslingeraars niet duizelig worden. Het verschil zit hem in het feit dat kogelslingeraars tijdens het werpen contact houden met de grond en naar hun slinger blijven kijken; hun visueel fixatiepunt. Daardoor worden zij niet duizelig tijdens hun worp. De opgedane kennis draagt bij aan het inzicht in de werking van het menselijk evenwichtssysteem.

De Ig Nobelprijs ontleent zijn naam aan het Engelse woord 'ignoble' ('vlakheid', 'laagheid' of 'gemeenheid'), een woordspeling op de naam van uitvinder Alfred Nobel. De jaarlijkse prijsuitreiking op Harvard University vond voor de 21e keer plaats. De ceremonie is een parodie op de echte Nobelprijsuitreikingen, maar is toch gebaseerd op echte onderzoeken of uitvindingen, meestal ook door echte wetenschappers. De alternatieve prijzen zijn bedoeld voor onderzoekers die mensen aan het lachen maken, maar ook aan het denken zetten.

Prof.dr. Herman Kingma is hoogleraar klinische vestibulologie in de vakgroep Keel- Neus- en Oorheelkunde (KNO) en is voor een breder publiek vooral bekend om zijn onderzoek naar evenwichtsstoornissen.

© Nationale Zorggids