Normal_5696

DEN HAAG (ANP) - Hoogleraar neurologie Bas Bloem, dinsdag verkozen tot Nationale Zorgheld 2011, wil meteen bij minister Edith Schippers van Volksgezondheid op bezoek om zijn plannen voor de gezondheidszorg toe te lichten.

Ze kan hem niet weigeren, liet hij meteen na het bekend worden van de uitslag weten. De verkiezing is georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid.

Patiënt centraal
Bas Bloem, verbonden aan het Nijmeegse UMC St Radboud, maakt zich sterk voor een systeem van gezondheidszorg waarbij de patiënt veel meer centraal komt te staan, en de belangen van artsen en ziekenhuizen minder belangrijk worden. Hij wil dat artsen hun patiënten meer als partner gaan zien. Daarbij vindt hij dat ziekenhuizen zich moeten specialiseren in bepaalde type behandelingen. De kwaliteit van zorg wordt daar beter van.

Slechte instellingen
Instellingen die slechte zorg bieden, dienen volgens hem "out of business" te gaan. Misschien niet leuk voor ze, erkent hij. "Maar de gezondheidszorg is er voor de patiënt, niet voor de dokters en instellingen."

Huisartsen
De huisartsen maakten eind vorige week bekend niet meer mee te kunnen werken aan plannen om meer patiënten over te nemen van ziekenhuizen. Daarbij gaat het om chronisch zieken die bijvoorbeeld lijden aan diabetes of longaandoeningen. De minister bezuinigt op de huisartsen, dus hebben de huisartsen geen geld meer voor het extra werk, zeiden ze.

Zorg ontschotten
Bloem noemt hun reactie "een begrijpelijke, maar kortetermijnreflex". "Ze krijgen minder geld en daar zijn ze niet blij mee. Maar hun opstelling belemmert de vernieuwing van de zorg." Volgens hem een probleem dat in de toekomst niet meer zal bestaan. Want dan zijn er geen schotten meer tussen de huisarts en het ziekenhuis. De zorg, zo verwacht hij, is dan georganiseerd rondom de patiënt.