Normal_5693

DEN HAAG (ANP) - De geestelijk verzorgers van Defensie hebben het de afgelopen maanden drukker dan ooit. Volgens de militaire vakbond ACOM zijn veel medewerkers van Defensie zeer bezorgd over de bezuinigingen en de bijbehorende ontslagen en maken ze daardoor meer gebruik van de geestelijk begeleiders.

Defensie moet 1 miljard euro bezuinigen, wat onder meer leidt tot het ontslag van 6000 mensen. Pas in 2012 zal bekend worden wie de organisatie moeten verlaten. Dat heeft veel onzekerheid bij het personeel als gevolg, waardoor volgens de geestelijk verzorgers de "spanning en temperatuur" binnen Defensie gestaag oploopt.

De geestelijk verzorgers stellen dat de bezuinigingen diepe sporen achterlaten bij de militairen, de burgermedewerkers en het thuisfront. Medewerkers voelen zich onzeker, onmachtig en ondergewaardeerd en hebben daardoor behoefte aan een gesprek.

Minister Hans Hillen van Defensie erkent in een personeelsrapportage voor de Tweede Kamer dat de bezuinigingsmaatregelen leiden tot ontevredenheid onder het personeel. Ook daalt het vertrouwen van de werknemers in de leiding van de organisatie en in de toekomst. Verder gaat de motivatie van de medewerkers achteruit.

Volgens een woordvoerder van Defensie wordt geprobeerd de medewerkers zoveel mogelijk gerust te stellen. Wie ontslag krijgt, kan rekenen op een goed sociaal vangnet of zal naar werk worden begeleid. Volgens de zegsman zijn er al zo'n 40 bedrijven die interesse hebben om personeel over te nemen. Het gaat dan onder meer om de ANWB, de NS, de politie en logistieke bedrijven als DHL en Simon Loos.

Bij Defensie werken 150 geestelijk verzorgers. Het merendeel van hen is katholiek, protestant of humanist. De laatste jaren zijn er ook joodse, islamitische en hindoeïstische geestelijk verzorgers bijgekomen. De dienst geestelijke verzorging staat volgens de woordvoerder niet vooraan bij de komende ontslagronde. Op die manier kunnen de verzorgers het personeel ondersteunen bij de aanstaande veranderingen.