Normal_7182

HILVERSUM (Novum) - Ruim 15 procent van de tandartsen vraagt sinds deze maand fors meer voor behandelingen. Soms is de rekening zelfs twee keer zo hoog als goedkopere collega's, blijkt donderdag uit onderzoek van de NOS.

Sinds 1 januari gelden er geen maximumtarieven meer in de mondzorg. Tandartsen kunnen nu zelf bepalen wat zij voor een behandeling vragen. Het gaat om een experiment van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Ze dreigt de proef echter stop te zetten als blijkt dat tandartsen misbruik maken van hun vrijheid.

Het experiment moest juist zorgen voor meer concurrentie, lagere prijzen en hogere kwaliteit. Een groot deel van de Tweede Kamer is bezorgd en vindt dat patiënten gewaarschuwd moeten worden. Veel politici pleiten voor een zwarte lijst voor te dure tandartsen.

Volgens VGZ heeft het experiment tot nu toe voor een gemiddelde kostenstijging van 7 procent gezorgd. Dat stelt de zorgverzekeraar na het onderzoeken van vijfhonderd tarieflijsten. VGZ wil dat minister Schippers de mondzorg voor kinderen en gehandicapten tijdelijk uit de proef haalt. In afwachting op een reactie betaalt de verzekeraar alle kosten voor deze groep klanten.

Schippers houdt zich voorlopig op de vlakte. Volgens een woordvoerder baseert de minister zich op onderzoeken van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). "We willen nog geen conclusies trekken maar als uit het volgende onderzoek blijkt dat er prijsstijgingen zijn die niet zijn te verklaren, stopt de proef."

De minister wil voorlopig niet ingaan op het verzoek van VGZ om de mondzorg voor kinderen en gehandicapten uit de proef te halen. "We willen wachten op de volgende scan in februari", aldus de woordvoerder. "Wel is het goed om de diverse signalen te horen. Ingrijpen is echter nog niet aan de orde."

Uit de vorige scan van de NZa bleek vorige week dat de tarieven van de meeste tandartsen niet veel verschillen met die van vorig jaar. Slechts een enkeling zou veel hogere of lagere prijzen hanteren.