Normal_10380

AMSTERDAM - Mantelzorgers vullen gaten op die ontstaan zijn door bezuinigingen in de zorg. Mezzo, de Landelijke vereniging voor Mantelzorg en Vrijwilligerszorg, vindt dat zorgwekkend. De organisatie vraagt zich af of het niet beter is als mensen meer voor elkaar gaan zorgen, zodat mantelzorgers niet overbelast raken, zo meldt Medical Facts.

Het is inmiddels bekend dat 80 procent van de zorg thuis onbetaald wordt verzorgd door mantelzorgers en naasten. Nu blijkt uit onderzoek van Mezzo dat ruim 80 procent van die groep ook huishoudelijke taken en verpleegkundige werkzaamheden uitvoert in het verzorgingstehuis van hun naaste. Ruim 40 procent doet dit dagelijks.

"Het is niet realistisch te denken dat nog meer inzet van mantelzorgers in de ouderenzorg mogelijk is", aldus Roos Verheggen, waarnemend directeur van Mezzo. Mantelzorgers zijn bang dat zij verdere bezuinigingen in de gezondheidszorg ook op moeten vangen. Meer dan de helft van de mantelzorgers in Nederland heeft meer stress sinds de bezuinigingen zijn doorgevoerd.

© Nationale Zorggids / Henk Zuidema