Normal_11164

DUBLIN - Uit een onderzoek naar filmpjes over verplegend personeel op YouTube van de University of Dublin blijkt dat in de top tien van best bekeken filmpjes verplegers en met name verpleegsters als incompetent en als lustobject worden gepresenteerd. Daarover bericht de website van Nurse.com.

De onderzoekers bekeken 69 filmpjes en registreerden welk beeld er werd geschetst van verpleegkundigen. In vier van de tien best bekeken filmpjes werden verpleegkundigen getoond als kundig, professioneel en werd het beroep respectvol afgeschilderd. In vier andere filmpjes uit de top tien werden verpleegsters als lustobject weergegeven. In de laatste twee werd verpleegkundig personeel als dom en incompetent neergezet.

De onderzoekers maken zich zorgen over de stereotypen die in de filmpjes worden gebruikt om de beroepsgroep te typeren en vrezen dat het mogelijk het gedrag van cliënten ten opzichte van verzorgend personeel negatief kan beïnvloeden.

De Ierse wetenschappers roepen de beroepsgroep op zelf effectiever gebruik te maken van social media als YouTube om een meer realistisch beeld van verpleegkundigen weer te geven. De resultaten van hun onderzoek worden in augustus gepubliceerd in het Journal of Advanced Nursing.

© Nationale Zorggids / Arend Jan Wonink