Normal_12961

ARNHEM - Om de patiëntveiligheid in de samenwerking tussen huisarts en ziekenhuis te verbeteren, starten het Rijnstate ziekenhuis en de Huisartsen Vereniging Arnhem (HVA) een digitaal meldsysteem voor incidenten in de gezamenlijke patiëntenzorg, zo meldt het ziekenhuis.

Het gaat om onbedoelde gebeurtenissen binnen het zorgproces, waarbij de patiënt schade heeft geleden of had kunnen lijden. Bijvoorbeeld een onduidelijke overdracht waardoor de benodigde zorg niet gegeven kon worden.

Bij een melding gaat een onderzoeksteam met daarin een veiligheidscoördinator en bestuurslid van de HVA en de coördinator Unit Eerste-tweede lijn en veiligheidscoördinator van Rijnstate aan de slag om te bepalen welke acties nodig zijn om herhaling te voorkomen.

"Door te kijken naar het proces van eerste en tweede lijnszorg en onbedoelde gebeurtenissen tijdens deze zorg te melden en te analyseren, kunnen verbeteringen in het zorgproces zichtbaar gemaakt en geïmplementeerd worden", zegt huisarts Pieter Jongeruis van huisartsenpraktijk De Dennenkamp West in Oosterbeek en veiligheidscoördinator van de HVA.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz