VUmc Amsterdam

AMSTERDAM (Novum) - De commissie die het functioneren van de raad van toezicht van het VUmc onderzocht heeft niet gesproken met longarts Piet Postmus. Hoewel hij een van de hoofdpersonen van de conflicten van het afgelopen jaar was, had de commissie volgens hem geen behoefte aan een gesprek, omdat veel informatie al bekend was. Dat meldt de NOS maandag.

Commissielid Piet Grinwis zegt tegen de NOS dat de commissie al veel wist via mailverkeer en interne notities van het ziekenhuis. "Bovendien liep er een rechtszaak van Postmus tegen het VUmc over iets anders." Volgens hem heeft de commissie met veel artsen niet gesproken.

Het onderzoeksrapport, met daarin een aantal verbetervoorstellen, werd vorige week gepubliceerd. De raad van toezicht kondigde daarop een plan aan waarmee de kwaliteit van de zorg, patiëntveiligheid en de samenwerking tussen artsen beter moet worden.

Postmus, die sinds vorige maand weer aan het werk is bij het Amsterdamse ziekenhuis, stuurde de commissie wel een aantal documenten met zijn verhaal. Daaruit zou onder meer blijken dat hij voorzitter van de raad van toezicht Cees Veerman eind juni op de hoogte had gesteld van de situatie in het ziekenhuis. Of de commissie iets heeft gedaan met de informatie van Postmus, is niet duidelijk.

De longasts werd eind augustus op non-actief gezet omdat hij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de raad van toezicht had gewaarschuwd dat de veiligheid van patiënten mogelijk in het geding was. De longarts keert niet terug als afdelingshoofd. Hij wilde dat eigenlijk wel.