Jansen steur

GRONINGEN (Novum) - De omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur heeft minstens vijftig wetenschappelijke artikelen gepubliceerd onder verschillende namen. Dat meldt Nieuwsuur vrijdag op basis van eigen onderzoek. Hoogstwaarschijnlijk is het werkelijke aantal groter.

Jansen Steur, geboren als Ernst Nicolaas Herman Jansen, publiceerde onder de namen Ernst Jansen, E.N.H. Jansen, E.N.H. Jansen Steur en ENHJ Steur. Hij ondertekende in ieder geval 54 wetenschappelijke artikelen met die namen. De naam Steur, de achternaam van zijn moeder, voegde de in opspraak geraakte arts zelf aan zijn naam toe.

Momenteel laat het Medisch Spectrum Twente publicaties van Jansen Steur onderzoeken op betrouwbaarheid. Jansen Steur wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses.

De afgelopen week kwam Jansen Steur opnieuw veelvuldig in het nieuws, nadat was gebleken dat hij sinds 2011 in de Klinikum am Gesundbrunnen in het Duitse Heilbronn werkte. Het ziekenhuis ontsloeg hem vrijdag toen zijn reputatie bekend werd. Justitie in Duitsland heeft een onderzoek naar hem ingesteld.