Logo van het IGZ

DEN HAAG (Novum) - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) sluit nog steeds deals met artsen die blunders maken. Dat meldt RTL Nieuws woensdag op basis van eigen onderzoek. De IGZ zou hiermee in strijd met de eigen regels handelen.

De inspectie zou met artsen afspreken geen tuchtzaak aan te spannen als zij beloven hun beroep niet meer in Nederland uit te oefenen. De IGZ liet in 2010 weten dat dit soort deals niet meer plaatsvinden, maar sindsdien is dit nog zeker twee keer gebeurd, meldt RTL Nieuws.

Zo zou de IGZ in 2011 een deal hebben gesloten met een vaatchirurg die in het Viecuri Medisch Centrum in Venlo werkte en die onder invloed van alcohol opereerde. Hij zou bij een patiënt zonder overleg een been hebben afgezet, terwijl dit niet noodzakelijk was. De man zou nu in Aberdeen in Schotland werken.

Dat de inspectie deals sloot met artsen kwam vorige week in het nieuws door de zaak tegen de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur, die vervolgd wordt vanwege het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson. Tegen Jansen Steur werd in 2009 eveneens geen tuchtzaak aangespannen. Hij liet zich ook uischrijven uit het artsenregister.

De IGZ ontkent overigens dat bij Jansen Steur sprake was van een deal, omdat er geen tegenprestatie is geleverd. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zei vrijdag dat ze liever had gezien dat een tuchtzaak was begonnen tegen Jansen Steur.