diane-35 anti-conceptie

DEN HAAG (Novum) - Artsen moeten duidelijk maken hoe zij omgaan met het gebruik van de omstreden Diane-35-pil voor anticonceptie. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil in gesprek met artsenorganisaties, heeft Schippers dinsdag laten weten aan de Tweede Kamer.

Diane-35 is een middel tegen acne en overbeharing, maar werkt ook als anticonceptiepil. Diane-35 mag officieel niet worden voorgeschreven voor anticonceptie, maar vermoedelijk gebeurt dat toch vaak. De Diane-35-pil zit in het basispakket, en 'officiële' anticonceptiemiddelen niet.

Diane-35 is omstreden sinds is gebleken dat een aantal vrouwen die de pil gebruikt, is overleden aan de bijwerkingen. Frankrijk overweegt om deze reden het middel uit de handel te nemen. Een deel van de Tweede Kamer wil dat Schippers de pil in Nederland uit de handel haalt, maar de minister weigert dat tot nu toe. Wel mag de pil niet meer worden voorgeschreven aan nieuwe patiënten.

In Nederland zijn de afgelopen tijd vijftien meldingen gedaan van fatale bijwerkingen van Diane-35. Of er inderdaad een direct verband is, wordt onderzocht. Van één geval staat vast dat er geen verband was.

Schippers wil de pil niet uit de handel halen. Daarvoor is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs, stelt de minister. Ook vreest ze een zogeheten 'pill scare': er zal veel onrust ontstaan en veel gebruiksters zullen stoppen met de pil, wat kan leiden tot veel ongewenste zwangerschappen.