Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

(Novum) - De gemeenten hebben het overleg met staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) over het zorgbeleid voorlopig opgeschort. Het is niet zinvol om op dit moment verder te praten omdat er nog te veel onduidelijkheid is, laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag weten.

Vorige week meldde de NOS dat gemeenten waarschijnlijk toch niet verantwoordelijk worden voor de persoonlijke verzorging van hulpbehoevenden. De verzorging, maar ook de verpleging van hulpbehoevenden, zou per 2015 onder worden gebracht bij de zorgverzekeraars.

De VNG wil eerst duidelijkheid krijgen over de plannen van het kabinet voordat het verder wil praten. Gemeenten bereiden zich momenteel al voor op de nieuwe taken die zij volgens het regeerakkoord zouden krijgen, aldus de VNG.

Van Rijn stelt in een reactie dat hij nog uitzoekt hoe de functie thuisverpleging straks wordt vormgegeven. "En ik blijf in gesprek met alle partijen hoe we de zorg voor mensen die thuis wonen het beste kunnen organiseren. Een van de vragen daarbij is wie welk deel van die zorg regelt", aldus de staatssecretaris.

"Het gaat er niet om wie wat betaalt, maar om goede zorg", vindt Van Rijn. "Ik snap dat de VNG snel duidelijkheid wil. Dat wil ik ook. Daarom stuur ik binnenkort een brief naar de Kamer."