Normal_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft bij het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg gepleit voor een definitief beroepsverbod voor neuroloog Evert Sanders. Volgens de IGZ heeft de neuroloog op ontoelaatbare wijze geëxperimenteerd met patiënten. De neuroloog werkte tot 2012 in het Amphia Ziekenhuis in Breda en werd in februari geschorst na berichten over onprofessioneel en riskant handelen. Dat meldt Skipr.

De IGZ heeft geen vertrouwen op verbetering bij neuroloog Sanders en acht daarom het opleggen van de zwaarste straf van toepassing. Het onverantwoorde handelen van de neuroloog kwam aan het licht na een  steekproef van patiëntendossiers door een commissie van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN).

Onderzoekers van het NVN beoordeelden 21 patiëntendossiers.  In alle dossiers van Sanders troffen zij gebreken aan. Verregaande diagnoses werden door hem niet onderbouwd en de stap naar een bijzondere, ongebruikelijke behandeling werd heel makkelijk gezet zonder een zorgvuldige motivatie om voor een afwijkende therapie te kiezen, aldus één van de onderzoekers. De onderzoekers vermoeden dat de arts onder druk stond door de hoge verwachtingen van zijn patiënten.

“Onder druk van de patiënten verliet hij de gebaande wegen,” beaamt Sanders' advocaat Coen Verberne, “maar dat is niet zomaar medisch onprofessioneel.” De advocaat meent dat de steekproef van de patiëntendossiers niet deugt omdat die is aangeleverd door de maatschap neurologie waarmee Sanders ruzie had. Het krachtige optreden van de IGZ heeft volgens hem te maken met verwijten over falend toezicht van de inspectie in de zaak Jansen Steur.

Sanders wil blijven werken neuroloog. “Ik heb de grens benaderd, heb die misschien overschreden maar patiënten zijn niet in gevaar gebracht,” zei hij in zijn slotwoord aan het tuchtcollege. Op 18 november zal het tuchtcollege uitspraak doen.

© Nationale Zorggids