Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

(Novum) - Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil een brede en onafhankelijke evaluatie van het handelen van betrokken instanties rond de zaak over de huisarts uit Tuitjenhorn die zelfmoord pleegde nadat hij op non-actief was gesteld. Dat meldt de woordvoerder van Schippers dinsdagavond.

Onder meer het optreden van het Academisch Medisch Centrum (AMC), de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de beroepsverenigingen LHV en KNMG moet onder de loep worden genomen. Ook het handelen van het Openbaar Ministerie maakt onderdeel uit van de evaluatie.

De evaluatie vindt plaats nadat de IGZ een onderzoek naar de gang van zaken in Tuitjenhorn heeft afgerond. Dat duurt naar verwachting nog drie maanden.

Schippers meldde eerder al het optreden van de IGZ en het OM te steunen. Dat is nog steeds zo, aldus haar woordvoerder. "Maar het is goed om na afronding van het IGZ-onderzoek alle aspecten op zorgvuldige en onafhankelijke wijze te laten evalueren."

Wat de onderzoeksopdracht precies gaat inhouden en wie er in de evaluatiecommissie komen, moet nog worden vastgesteld.

Over het optreden van de betrokken instanties is veel te doen geweest. De huisarts gaf in augustus een terminaal zieke patiënt uit Schagen onder meer honderd keer de normale dosis morfine, zonder uitleg te geven aan de patiënt, zijn echtgenote of de aanwezige thuiszorgmedewerker. De terminaal zieke patiënt had in juni een euthanasieverklaring ondertekend, maar gaf in augustus toen hij thuiskwam om daar te sterven aan dat hij had gekozen voor palliatieve sedatie.

De zaak kwam aan het rollen nadat een coassistent van het AMC die bij de toediening aanwezig was aan de bel had getrokken. De terminaal zieke patiënt overleed korte tijd later. Het AMC meldde de zaak bij de IGZ. Die schakelde het OM in. Eind augustus vond vanwege het onderzoek een huiszoeking plaats.

Begin oktober werd de huisarts op non-actief gesteld. Hij pleegde enkele dagen later zelfmoord. Het strafrechtelijk onderzoek werd na zijn dood gestaakt.