Normal_brancard_ehbo_ambulance_trauma

Alle Nederlanders moeten een persoonlijke EHBO-kaart krijgen waarop specifieke gezondheidsinformatie voor hulpverleners staat. Volgens het Rode Kruis kunnen mensen in nood hierdoor sneller en beter worden geholpen. Dat meldt Nu.nl.

De invoering van de EHBO-kaart wordt op dit moment nog onderzocht. Volgens de nieuwe directeur van het Nederlandse Rode Kruis Gijs de Vries is er al positief gereageerd het initiatief door de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie en de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Op de kaart komen gegevens te staan over bijvoorbeeld een reanimatieverklaring, een donorcodicil en of iemand diabetes heeft. Het is niet de bedoeling dat de kaart een verkapt elektronisch patiëntendossier (EPD) wordt. De informatiekaart kan mogelijk ook in de vorm van een QR-code (digitale streepjescode) worden aangeboden.

De Vries ziet het initiatief als een logisch vervolg op de populariteit van de EHBO-app die het Rode Kruis eerder introduceerde. Ruim 1,3 miljoen mensen hebben deze app inmiddels gedownload, waarmee ze snel informatie krijgen over wat ze moeten doen bij eerste hulp bij ongelukken. 'De komst van zo'n kaart achten wij zeer kansrijk, zeker wanneer bedrijven als partner van het Rode Kruis daar de naam aan willen verbinden', aldus De Vries.

© Nationale Zorggids