Logo_logo_igz_inspectie_gezondheidszorg

De invoer van grondstoffen voor geneesmiddelen die vervaardigd zijn op de Toansa locatie in India van de Indiase geneesmiddelen- en grondstoffenproducent Ranbaxy wordt voorlopig stopgezet. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in samenspraak met de European Medicines Agency (EMA) besloten.

Hiermee sluit de IGZ zich aan bij het Amerikaanse importverbod dat gisteren door de  Food and Drug Administration (FDA) werd afgekondigd.

Het betreft een voorzorgsmaatregel in afwachting van de uitkomsten van nader onderzoek dat vanuit de EMA plaatsvindt. De geneesmiddelenproducent Ranbaxy ligt al langer onder vuur vanwege onregelmatigheden in het productieproces en de vervalsing van testresultaten van de werking van medicijnen. In een uitzending van het programma Nieuwsuur werd gisteren aandacht besteed aan dit onderwerp.

De IGZ zal op basis van een risico-analyse een inschatting maken van die geneesmiddelen die essentieel zijn, zodat deze beschikbaar blijven voor de patiënt. Er is geen sprake van een direct gezondheidsrisico. Daarom acht de Inspectie het op dit moment niet noodzakelijk verdergaande maatregelen te treffen, zoals het bij apotheken en/of groothandels terughalen van reeds afgeleverde Ranbaxy geneesmiddelen.

Behalve grondstoffen produceert Ranbaxy ook geneesmiddelen. De FDA heeft in 2008 een importverbod uitgevaardigd op geneesmiddelen uit de Ranbaxy locaties Dewal en Paonta Sahib en later in 2013 de locatie in Mohali. Deze locaties worden regelmatig namens de EMA geïnspecteerd, de laatste keer in december 2013, samen met inspecteurs van de WHO, en uit Singapore en Canada. Bij deze inspecties zijn geen kritische afwijkingen gevonden. Daarom heeft de Inspectie, ook in samenspraak met de EMA, geen aanleiding gezien geneesmiddelen uit deze locaties te weren.

© Nationale Zorggids