Normal_rechtszaak_hamer_

De Amsterdamse cardioloog Bialoglowski (77) mag zijn specialisatie niet meer uitoefenen. Zo oordeelde de rechtbank afgelopen vrijdag. De cardioloog had de zaak aangespannen tegen de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) die de arts bevel had gegeven zijn praktijk te sluiten. De rechtbank stelde de IGZ echter in het gelijk.

De IGZ en de cardioloog liggen al enkele jaren met elkaar in de clinch. De Inspectie sommeerde de arts bijna twee jaar geleden zijn praktijk te sluiten. Dit was naar aanleiding van een melding door de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie dat het werk van de arts verder onder de maat was. De Inspectie trof een chaos aan in de praktijk en oordeelde dat patiënten niet in veilige handen zijn bij de cardioloog.

De cardioloog beloofde tijdens de rechtszaak onder meer om professionele hulp in te schakelen voor het op orde brengen van de patiëntendossiers. De rechtbank van Amsterdam was niet overtuigd en oordeelde dat Bialoglowski zijn praktijk moet stopzetten.

Begin dit jaar stond de arts ook al voor de tuchtrechter naar aanleiding van de rapporten van het IGZ. De tuchtrechter schrapte hem per direct uit het artsenregister. Dat werd in hoger beroep teruggedraaid; de arts mag nooit meer als cardioloog werken maar blijft opgenomen in het BIG-register. De cardioloog krijgt zes weken de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de laatste uitspraak van de rechter.

© Nationale Zorggids