Logo_ggd_amsterdam_logo_index

Slechts 17 uitgeprocedeerde asielzoekers uit de zogenoemde Vluchthaven in Amsterdam hebben de GGD toestemming gegeven voor inzage in hun medische dossiers. Dat zei de advocaat van de gemeente Amsterdam vrijdag voor de rechtbank, zo meldt Skipr.

De gemeente had aan 50 personen uit de Vluchthaven die medische zorg nodig hebben, toestemming gevraagd om hen te laten screenen en hun medische dossiers in te zien. Op basis hiervan zouden ze in aanmerking kunnen komen voor tijdelijke opvang door de gemeente.

De uitgeprocedeerde asielzoekers maken deel uit van een groep van 108 personen die nu nog in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat verblijft, maar daar weg moet. De gemeente biedt ook tijdelijke opvang aan circa 10 personen, die wel weg willen naar eigen land, maar meer tijd nodig hebben om dat te regelen.

De gemeente bood de groep asielzoekers in november onderdak tot 1 juni. Per 1 juli moet het pand leeg worden opgeleverd aan het Rijk. Volgens de gemeente Amsterdam is er geen geld en personeel meer om het gebouw langer open te houden. Omdat de asielzoekers weigeren weg te gaan, had de gemeente hen voor de rechtbank gedaagd in een civiele procedure.

Voorafgaand aan de rechtszaak op vrijdagmiddag hielden enkele tientallen mensen een demonstratie voor het gerechtsgebouw. Ze hadden spandoeken met teksten als 'geen vluchteling op straat of in de cel'.

© Nationale Zorggids