Logo_nivel-logo

Sinds een jaar of vijf lijkt de kloof tussen directies of hoger management van zorgorganisaties en zorgverleners kleiner te worden. Uit een onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) blijkt dat zorgverleners meer waardering ervaren en zijn tevredener over hun directie. Dat meldt het NIVEL.

Wederzijdse betrokkenheid en waardering tussen directie en medewerkers is belangrijk om samen te werken aan goede zorg. Medewerkers voelen zich daardoor erkend en gesteund in hun werk en ze zijn meer gemotiveerd. Een onderzoek van NIVEL in 2013 laat zien dat zorgverleners over het algemeen tevreden zijn met de organisatie waarin ze werken. Van de ondervraagde verpleegkundigen, verzorgenden en agogisch begeleiders ervaart 68 procent zijn of haar organisatie als prettig. In 2009 was dit nog 56 procent. Daarnaast voelt 83 procent zich voldoende of sterk betrokken bij de organisatie. Dit is vanaf 2009 onverminderd hoog.

De betrokkenheid van de directie en hoger management bij zorgverleners is sinds 2009 verbeterd. Meer dan de helft (53 procent) van de verpleegkundigen en verzorgenden zegt zich gewaardeerd te voelen door de directie. In 2009 was dat nog 45 procent. Zorgverleners die meer waardering ervaren zijn ook meer tevreden met hun werk. Daarnaast vindt 48 procent van de ondervraagden dat de top van de organisatie voldoende of goed op de hoogte is van de feitelijke problemen van de verpleging en verzorging. In 2009 was dit nog 38 procent. Ongeveer driekwart van de verpleegkundigen en verzorgenden is van mening dat meer gelijkwaardigheid tussen de top van de organisatie en de mensen op de werkvloer het werk aantrekkelijker maakt.

Voor het onderzoek werd een panel bevraagd waaraan ongeveer 2000 verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders, helpenden en praktijkondersteuners deelnemen. De zorgverleners werken in ziekenhuizen, de GGZ, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen en huisartsenpraktijken. Het panel wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

© Nationale Zorggids