Normal_blinden

Een blinde examinator is veel nauwkeuriger bij het zoeken naar knobbeltjes in de borsten van vrouwen dan examinators die wel kunnen zien. Dat suggereert een nog niet gepubliceerd onderzoek van de Essen University, melden de BBC en gezondheidsplein. 

De mensen die getraind zijn om Braille te lezen, een speciaal alfabet voor blinden, hebben een sterk ontwikkeld gevoel in hun vingers. Bij zelfonderzoek ontdekken vrouwen tumoren van twee centimeter of groter en artsen vinden tumoren tussen de één en twee centimeter. Blinde mensen voelen de knobbels al tussen de zes en acht millimeter.

Het onderzoek komt van de Duitse Gynaecoloog Frank Hoffman. Hij richtte de organisatie ‘Discovering Hands’ op om levens te redden door het vroegtijdig opsporen van borstkanker. “Ik heb slechts drie minuten voor een klinisch borstonderzoek. Dat is niet genoeg om kleine knobbeltjes in het borstweefsel te vinden, terwijl dat cruciaal is om kanker vroegtijdig op te sporen”, zegt hij. De blinde vrouwen die Hoffman traint doen soms wel 45 minuten onderzoek.

In Duitsland zijn er al 17 blinde vrouwen aan het werk door dit initiatief. “Mijn blindheid was altijd mijn zwakke punt”, zegt een vrouw die nu borstonderzoek doet bij vrouwen. “Ik kon nooit werk krijgen, maar nu is blindheid mijn sterke punt geworden.”

© Nationale Zorggids