Normal_database

Het opzetten van een nieuw Landelijk Register Zorgaanbieder (LRZa) verloopt moeizaam. Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau Human Inference in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het nieuwe register moet drie bestaande registers bundelen. De problemen komen vooral door onvolledige data van zorgondernemingen. Dat meldt Skipr. 

Door de gegevens uit het Handelsregister, het register Algemeen Gegevensbeheer en BIG-register samen te voegen wil VWS één digitaal adresboek voor de gezondheidszorg realiseren. Dit adresboek moet aangeven waar de zorgaanbieders gevestigd zijn, welke kwaliteit ze bieden en welk type zorg ze leveren. De LRZa moet het knooppunt worden waar gegevens over onder andere kwaliteit en jaarverslagen kunnen worden opgevraagd.

Volgens het adviesbureau bestaan er vele mismatches tussen de drie verschillende registers. Dit komt door onvolledige data van zorgondernemingen. Vier procent van de zorgondernemingen heeft bijvoorbeeld geen handelsregisternummer, terwijl dat een belangrijke rol zou spelen in het nieuwe register. Ook zijn er vaak geen adres- en vestigingsgegevens of zijn deze brongegevens vervuild door afwijkende schrijfwijzen.

© Nationale Zorggids