Normal_ernst_jansen_steur__2_

Neuroloog Ernst Jansen Steur heeft bij een auto-ongeluk begin jaren '90 een hersenbeschadiging opgelopen en is daardoor verminderd toerekeningsvatbaar. Dat zeggen zijn ex-vrouw Annelice Goemans en verpleeghuisarts Metta de Noo, meldt EenVandaag.

De neuroloog werd in 2014 veroordeeld tot drie jaar cel wegens het stellen van verkeerde diagnoses zoals parkinson en alzheimer, het voorschrijven van zware medicijnen en het miskennen van zijn zorgplicht. Zijn ex-vrouw neemt het nu voor hem op. “Dat doe ik omdat ik vind dat hij patiënt is. En een patiënt moet je niet in het cachot zetten, dat heeft geen zin.” Goemans zegt dat Jansen zich steeds vreemder ging gedragen en steeds meer op afstand was.

Metta de Noo, die een boek schreef over de zaak Jansen Steur, werkte jarenlang met patiënten met hersenletsel. Wanneer ze zich in de zaak verdiept en het neuropsychologisch onderzoek leest, is ze helemaal overtuigd dat Jansen Steur lijdt aan hersenletsel. Ze herkent de symptomen: onaangepast gedrag, 'je reinste lulkoek praten' en gevoeligheid voor verslavingen.  “Zijn iq-scores bijvoorbeeld, die zijn laag. (...) En hij moet bij een test een klok tekenen, zeg tien over vier. Dat kan hij niet. Dan kun je zeggen: ‘hij doet het expres’, maar daar zijn validatietesten voor (…) En bij ons thuis hangt een vliegengordijn. Hij begrijpt niet hoe dat gordijn aan de kant moet, dan staat 'ie te hannesen en moeten we hem helpen. Hij is veel meer gehandicapt dan we door hebben”, aldus De Noo.  

© Nationale Zorggids