Normal_medicatie

Wetenschappers vertrouwen de uitkomsten van vijftig onderzoeken naar kankermedicijnen niet en gaan ze daarom herhalen. Dat meldt de NOS.

Belangrijke pijler in de wetenschap is dat onderzoek bij herhaling hetzelfde resultaat oplevert. Maar uit de praktijk blijkt dat wetenschappelijke studies lang niet altijd herhaald worden. Enkele jaren geleden concludeerden farmaceutische bedrijven Amgen en Bayker al dat wanneer wetenschappelijke onderzoeken worden overgedaan niet altijd dezelfde conclusies worden getrokken.

Daarom gaat het Center for Open Science in Amerika het nu serieus aanpakken. Vijftig bekende oncologische studies die tussen 2010 en 2012 zijn geschreven, worden opnieuw uitgevoerd. Het instituut voerde een vergelijkbaar herhalingsonderzoek ook uit bij studies uit de psychologie. Daaruit bleek dat 60 tot 65 procent van de studies andere uitkomsten oplevert als de experimenten worden herhaald met andere proefpersonen.

Onderzoekers hebben kritiek op het plan van het Center for Open Science. Zij beweren dat het onderzoek dat ze hebben uitgevoerd zo specialistisch is dat het niet kan worden herhaald. Het is alsof je een leek vraagt het recept van een topkok na te maken: het eindresultaat kan nooit hetzelfde zijn.

© Nationale Zorggids