Logo_de_friesland

Zorgverzekeraar De Friesland overweegt zich aan te sluiten bij het experiment van wijkbedrijf De Bilgaard. De Friesland bevestigt dat de gesprakken met het wijkbedrijf, de wijkvereniging en de gemeente Leeuwarden zijn gestart. Dat meldt het Financieele Dagblad. 

De bedoeling is dat de mantelzorg en de professionele zorg in Bilgaard aan elkaar gekoppeld worden. Initiatiefnemer Marcel Tankink: “Als wijkverplegers voor relatief simpele klusjes zoals boodschappen doen of schoonmaken buren of andere vrijwilligers in kunnen schakelen, dan scheelt dit de verpleging structureel werk. Het geld dat hiermee wordt bespaard, kunnen we inzetten om het sociale wijkteam te bekostigen.”

Adviseur Foppe Hemminga van De Friesland benadrukt dat de zorg zoals die nu geregeld is, blijft bestaan. “Maar het werkbedrijf kan wel helpen met kleine dagelijks dingen. Daar willen we mee experimenteren. Het is ook in ons belang dat de wijk goed functioneert en dat mensen gezond blijven.”

De gemeente Leeuwarden heeft al besloten dat een gedeelte van het groenonderhoud in de wijk wordt gedaan door vrijwilligers die zich hebben aangesloten bij wijkvereniging Bilgaard. Dit wordt daardoor niet meer gedaan door medewerkers van sociale werkplaats Caparis.

© Nationale Zorggids