Normal_reanimatie_dummie

UMCG Ambulancezorg vindt dat meer Drenten moeten kunnen reanimeren. De organisatie heeft die wens vandaag besproken met politici. Slechts één procent van alle Drenten heeft een reanimatie-diploma, over vijf jaar moet dit percentage zijn gestegen naar vijf procent. Dat meldt RTV Drenthe. 

"We kennen in Drenthe veel gebieden met een lage bevolkingsdichtheid. Het is ondoenlijk daar overal ambulanceposten neer te zetten", zegt directeur Roelof Schoonbeek van UMCG Ambulancezorg. Hij vindt dat Drenthe voorop moet gaan lopen en wil een dekkend netwerk ontwikkelen in de provincie.

Mensen met een diploma worden dan met een sms opgeroepen als reanimatie nodig is. Schoonbeek wil dat iedereen binnen vijf minuten gereanimeerd kan worden. Een ambulance doet er gemiddeld tien minuten over om op de plaats van bestemming te komen. Bij een hartstilstand is dat vaak te laat.

UMCG Ambulancezorg roept mensen op die wel kunnen reanimeren, maar niet geregistreerd staan. Als deze mensen zich registreren kunnen zij ingezet worden bij een noodgeval. 

© Nationale Zorggids