Normal_hartpatient_verpleegkundige

Door de bekostiging van wijkverpleging te baseren op het aantal geleverde uren zorg per week en het opleidingsniveau van de verpleegkundige, denkt onderzoeksbureau Gupta de zorg efficiënter te kunnen maken. Zorgverzekeraars, zorgaanbieders en verpleegkundigen kunnen zich hier niet in vinden. Volgens hen moet de verpleegkundige samen met de zorgvraag centraal staan. Dat meldt Zorgvisie. 

De zogenoemde veldpartijen wilden vorig jaar dat de verpleegkundige de diagnose stelt en de cliënt op basis daarvan in een zorgpakket indeelt: licht, matig of zwaar. Zo blijft de kennis van de verpleegkundige in tact en wordt de zorgvraag optimaal ingevuld. Op basis daarvan heeft het ministerie van VWS onderzoeksbureau Gupta gevraagd om naar dit model te kijken. Gupta concludeert nu dat de invulling van de veldpartijen geen goede basis vormt. Het bureau merkt dat de door de verpleegkundige vastgestelde kenmerken van de patiënt onvoldoende aansluiten op de daadwerkelijk geleverde zorg. Zo zou slechts 50 procent van de patiënten het juiste zorgpakket ontvangen. Cliënten die heel veel of heel weinig zorg nodig hebben zijn met name de dupe hiervan. Ook denkt Gupta dat er met het systeem van de veldpartijen veel kostbare investeringen gedaan moeten worden.

Het onderzoeksbureau grijpt in haar plan wel terug naar licht, middel en zwaar, maar vult het in op niveau van weekprestaties. Door in beeld te hebben wat de werkelijk geleverde uren zorg zijn en het opleidingsniveau van de verpleegkundige is, kunnen zorgaanbieders zien in welke categorie de zorg valt. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt voor elke categorie een maximumtarief vast. Het kan voorkomen dat een patiënt meer zorg ontvangt dan in de maximale prestatie is vastgelegd, maar door een maximumtarief vast te stellen kunnen meeruren gedeclareerd worden.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wil zich aan de bestaande uitgangspunten van vakmanschap en zorgvraag houden. Ook Sonja Kersten, directeur van beroepsorganisatie V&VN, is niet door het plan van Gupta overtuigd. “Het model dat Gupta heeft uitgewerkt, zien wij niet als het ideale model. Wij willen dat de vakbekwaamheid van de verpleegkundige de basis vormt. Belangrijk is ook dat het nieuwe bekostigingsmodel een lage registratielast geeft. Gupta toont nu aan dat het niet zo eenvoudig is om op basis van kenmerken van patiënten te komen tot populatiebekostiging.” V&VN wil dat er energie gestoken wordt in dat wat wel kan.

©Nationale Zorggids