Normal_werk__2__rekenen_factuur_rekening_economie

Behandelaars in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) ondervinden problemen met declareren. De declaratiewetgeving is ingewikkeld en het toepassen van deze wetgeving ervaren ze als lastig. Uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), blijkt verder dat de ggz-professionals correct declareren belangrijk vinden en verwachten ze dat de NZa fraude in de sector actief aanpakt. Dat meldt Skipr.

Uit de resultaten blijkt dat 85 procent van de deelnemende ggz-behandelaars de declaratiewetgeving ingewikkeld vindt. Hiervoor dragen ze drie redenen aan. Zo is de regelgeving omtrent declareren onvoldoende bij hen bekend. Aan de diagnoses die zij stellen moeten DBC- en DSM-codes gekoppeld worden. De professionals vinden het moeilijk om de juiste codes bij de diagnoses te vinden. Ook vinden ze de hoeveelheid regels en de vele wijzigingen daarbinnen vervelend.

Behandelaars ervaren zorgverzekeraars als een lastig obstakel. Ieder verzekeraar geeft namelijk zijn eigen invulling aan de regelgeving, hanteert eigen tarieven en stelt wisselende eisen. Omdat iedereen de regels anders interpreteert is het lastig om een weg te vinden in het declaratieproces. De laatste reden is dat veel behandelaars vinden dat de declaratiewetgeving niet aansluit op de praktijk. Dat maakt het onder andere lastig om een patiënt het 'juiste label' te geven. De behandelaars menen dat de wetgeving is gebaseerd op wantrouwen, wat niet bijdraagt aan de kwaliteit van zorg binnen de geestelijke gezondheidszorg. Ze verwachten dat er niet veel fraude voorkomt in de ggz.

TSN NIPO ziet dat professionals met name het gevoel hebben dat ze verantwoording moeten afleggen aan de zorgverzekeraars en niet aan de NZa. Ze hebben wel behoefte aan een meer aanwezige rol van de NZa, zodat deze kan toezien op fraude onder de professionals maar ook onder de zorgverzekeraars. In het onderzoek van TNS NIPO staan enkele aanbevelingen voor de NZa. De organisatie laat weten enkele aanbevelingen over te nemen en gaat de komende maanden in gesprek met de zorgprofessionals en de verzekeraars. Zo kan het nagaan wat de NZa samen met de betrokken partijen kan doen om correcte declaratie te bevorderen. Op de website van de NZa staan alvast enkele aanpassingen. Zo kan iedere ggz-aanbieder nu zien welke regels voor hen gelden.

©Nationale Zorggids