Logo_vvaa_vereniging_van_artsen_automobilisten_logo

De spreekkamer is er uitsluitend voor de patiënt en de zorgverlener. Zorgverleners roepen zorgverzekeraars en andere partijen daarom in een manifest op zich per direct terug te trekken uit de spreekkamer. De zorgverleners presenteerden het manifest woensdag tijdens het ledencongres van VvAA, waarbij 117 duizend zorgprofessionals zijn aangesloten. Het manifest is geschreven door bezorgde zorgverleners die zich in aanloop naar het congres hebben verenigd in een nieuwe groep roergangers. Daarmee bouwen zij verder op de door het huisartsenactiecomité ‘Het Roer Moet Om’ ingezette beweging. Dat meldt VvAA.

Zorgverleners maken zich zorgen over de bemoeienis van diverse partijen bij kwaliteit van de gezondheidszorg. Steeds vaker worden zij gehinderd door de manier waarop de zorg is geregeld. De spreekkamer wordt volgens leden meer en meer bevolkt door ‘derden die menen mee te kunnen praten over de kwaliteit van de zorgverlening’. De spreekkamer is er echter uitsluitend voor de patiënt en de zorgverlener, zo stellen zorgverleners. Om de inmenging van derden een halt toe te roepen, presenteerden zij woensdag een manifest. Het manifest doet een dringend beroep op onder andere zorgverzekeraars, politiek en toezichthouders en pleit ervoor de spreekkamer terug te geven aan de patiënt en zorgverlener en deze samen de regie over kwaliteit te geven.

Ook wordt er in het manifest aandacht gevraagd voor onnodige sturing, waarbij wordt opgeroepen het toezicht bij daarvoor toegeruste partijen onder te brengen. Zorgverzekeraars horen niet als eersten verantwoordelijk te zijn voor kwalitatieve sturing en controle. Die rol is weggelegd voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de wetenschappelijke verenigingen en het Medisch Tuchtcollege. “Stop met de korte, steeds veranderende contracten”, zo staat in het manifest. Geef zorgverleners de kans om een langdurige relatie met patiënten op te bouwen. Allerlaatst vraagt het manifest een einde te maken aan verspillende bureaucratie. Het huidige zorgsysteem - met de focus op kostendaling - leidt tot controle en wantrouwen.

Nederlandse zorgverleners maken hun zorgen volgende week kenbaar met een brief aan alle Nederlandse burgers met de oproep het manifest te ondertekenen op http://www.vvaa.nl/zelfaanhetroer. “Het hart van de gezondheidszorg is de relatie tussen patiënt en zorgverlener. Een patiënt moet er op kunnen vertrouwen dat een zorgverlener doet wat nodig is. De organisatie van de zorg moet daarom weer volledig in dienst komen te staan van deze relatie. En dat kan, met de hulp alle Nederlanders. Onderteken daarom snel het manifest.” 

© Nationale Zorggids