Logo_logo_nederlandse_zorgautoriteit_nza

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft gisteren het definitieve rapport tariefonderzoek eerstelijns verloskundige zorg gepubliceerd. In het onderzoek wordt ingegaan op het gemiddeld aantal vrouwen dat door een verloskundigenpraktijk wordt behandeld, en de opbrengsten en kosten ervan. Dat meldt de NZa. 

Nederland telt 555 eerstelijns verloskundigenpraktijken. De NZa keek bij 128 praktijken naar de opbrengsten en kosten. De totale opbrengst van een praktijk is sterk afhankelijk van de begeleiding van zwangere vrouwen. Ruim 88 procent van de totale opbrengsten komen hieruit voort. De overige inkomsten zijn zorggerelateerd, zoals het maken van echo's. 

De Zorgautoriteit startte het onderzoek naar aanleiding van een verzoek van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) om de tarieven voor de verloskundige zorg te wijzigen. De conclusies uit dit onderzoek wegen zwaar mee in het besluit over de nieuwe tarieven voor 2018. De resultaten worden eerst besproken met de KNOV, Zorgverzekeraars Nederland, de Landelijke Huisartsen Vereniging en de Patiëntenfederatie Nederland. De NZa hoopt uiterlijk 1 juli de herijkte tarieven voor 2018 te kunnen publiceren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids