Normal_zorgpersoneel_verpleging_5345

Door de vele extra diensten die ze moeten draaien, denkt meer dan de helft van de verpleegkundigen en verzorgenden er weleens aan om te stoppen met  hun baan. Door grote personeelstekorten in de zorg is de werkdruk dusdanig erg dat ze kampen met stress op én buiten het werk. Dit blijkt uit een enquête van beroepsvereniging V&VN waar 750 professionals op reageerden, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Van de respondenten werkt meer dan een derde in de wijkverpleging of thuiszorg. 86 procent van alle respondenten ziet structurele personeelstekorten in de sector. Vaak zien zij vacatures in hun organisatie langer dan zes maanden openstaan. Door de grote tekorten vindt 85 procent dat de werkdruk de afgelopen jaren flink is toegenomen. Meer dan de helft van de verzorgenden en verpleegkundigen die op de enquête reageerden dragen hun steentje bij door maandelijks en soms zelfs wekelijks extra diensten aan te nemen.

Ruim 90 procent van de respondenten voelt zich door de problemen gestrest, waarvan 79 procent deze stress ook mee naar huis neemt. Meer dan 50 procent van de zorgprofessionals die extra werk op zich neemt, denkt soms na over ontslag.

“We hebben nu expliciet gevraagd naar hun persoonlijke ervaringen met werkdruk, vacatures en stress, zowel op het werk als privé. Dat levert een alarmerend beeld op van de mate van overbelasting die ze ervaren. Ik schrik vooral van het grote percentage mensen dat overweegt te stoppen”, zegt V&VN-directeur Sonja Kersten. De beroepsvereniging gaat naar aanleiding van de resultaten van de enquête nader onderzoek doen naar de groeiende personeelstekorten in de zorg. 

Door: Redactie Nationale Zorggids