Normal_ziekenhuis_opereren_operatie_spoedeisende_hulp_seh

De inzet van extra medisch specialisten helpt de afdeling Spoedeisende Hulp effectiever te zijn. Doordat zij sneller een diagnose en een behandeling kunnen vaststellen, wordt de wachttijd voor patiënten een kwartier korter. Dat blijkt uit onderzoek op de SEH van Haaglanden Medisch Centrum (HMC). Dit meldt BNR.

Patiënten moeten vaak uren wachten op de spoedeisende hulp met een gemiddelde van 197 minuten. Toen er medisch specialisten op de SEH aanwezig waren, werd dit verkort tot 181 minuten. Vooral de patiënten die niet acuut, maar wel met spoed geholpen moeten worden hebben hier baat bij, zoals mensen met een blindedarmontsteking, longontsteking, of breuk. 
 
De medisch specialisten beoordeelden of mensen opgenomen moesten worden en wanneer mensen weer ontslagen konden worden. Hierdoor konden sommige mensen eerder naar huis en er kwamen er meer bedden vrij. 
 
Voor het onderzoek draaiden de specialisten extra diensten, maar in de toekomst zouden extra specialisten aangenomen moeten worden. De vraag is of dit voor ziekenhuizen betaalbaar is. Aan de andere kant zorgen extra specialisten mogelijk ook voor minder opnames en dat levert weer geld op. 
 
De pilot krijgt een vervolg vanaf november. Dan zal er iedere dag een internist, chirurg, neuroloog, cardioloog en radioloog aanwezig zijn op de SEH, naast de reguliere bezetting door SEH-artsen.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids