Normal_arts_dokter_stethoscoop_witte_jas_doktersjas_verpleegkunde_zorgpersoneel_verpleging

Vorig jaar kampten veel ziekenhuizen met problemen door personeel dat ziek werd tijdens de griepgolf. Daardoor was de bezetting op de afdelingen zeer laag en moesten minder mensen zorgen voor het toenemende aantal grieppatiënten dat binnen kwam. Dit jaar zou dat beter moeten gaan, zo blijkt uit rondgang van RTL Nieuws. Dit jaar hebben veel meer voorbereiding plaatsgevonden voor de griepgolf die ieder moment kan starten. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Die voorbereidingen bestaan bijvoorbeeld uit het vaccineren van personeel, zodat zij zelf minder risico lopen om griep te krijgen. Vorig jaar was er zo weinig personeel nog in staat om te werken, dat afdelingen dicht gingen en operaties uitgesteld moesten worden. “Je kunt natuurlijk niet helemaal voorkomen dat personeel ziek wordt, maar we hebben wel groots ingezet op de griepprik en extra hygiënemaatregelen”, aldus een woordvoerder van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Ook doen zij een extra beroep op flexwerkers.

Speciaal griepteam

In het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag wordt gewerkt met een speciaal griepteam. Zij overleggen over de instroom van patiënten met griep en hoe de bedden het beste verdeeld kunnen worden. Vorig jaar moesten ook in dat ziekenhuis operaties worden uitgesteld omdat het personeel zelf ziek thuis zat. “Dit jaar willen we dat voorkomen”, aldus de woordvoerder.

De griepgolf startte vorig jaar halverwege december en duurde maar liefst twintig weken. Dat is twee keer zo lang als een gemiddelde griepgolf. Wie zich laat vaccineren tegen de griep, loopt minder risico om alsnog ziek te worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids