Normal_verpleging_verpleegkundige

Steeds meer zorginstellingen voelen zich genoodzaakt om verplegend en verzorgend personeel uit het buitenland te halen. Ze hebben grote moeite met het opvullen van vacatures en hebben Spaanse, Portugese en Italiaanse verpleegkundigen hiervoor bereid gevonden. Ook het Haagse HWW Zorg heeft buitenlandse verpleegkundigen in dienst, waarvan er tien deze week aan de slag gaan. Dit meldt Omroep West. 

Drie maanden lang volgde de groep, bestaande uit vier Italiaanse, vier Portugese en twee Spaanse verpleegkundigen, Nederlandse taallessen. Alle tien hebben ze een universitair diploma, maar konden geen werk vinden in hun thuisland. Ze gaan eerst aan de slag als verzorgende, maar zodra hun Nederlands goed genoeg is en ze een BIG-registratie hebben, kunnen ze aan de slag als verpleegkundige.

Slechts een deeloplossing

HWW Zorg weet dat het personeelstekort in de zorg niet wordt opgelost met het halen van buitenlandse verpleegkundigen, maar ziet het slechts als ‘deeloplossing. “En ik koester het wel als mensen kiezen voor een baan in de zorg zo ver van huis”, zegt bestuursvoorzitter Bert Deitmers.

De Haagse zorginstelling is niet de eerste of de enige die verpleegkundigen uit het buitenland haalt. Al eerder deden onder meer Van Neynsel in Brabant, Pleyade uit Arnhem en het Amsterdamse Cordaan dit ook. 

Door: Nationale Zorggids